Cestujme Nalehko



Název: Nalehko
Autor: Clara Bensen 
Originální název: No baggage
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2016







Představte si, že vám napíše někdo na internetové seznamce. To není až tak zvláštní, že? Stává se to dnes a denně. Ale stalo se vám někdy, že byste si psali s osobou opačného pohlaví a ona vám napsala, ať si s sebou nic neberete a že vyrážíte na cestu?
Clara, hlavní hrdinka příběhu (a autorka samotné knihy) je mladá, troufám si říci, že krásná žena, s takovým lehce pošramoceným a mrzutým  životem. Na jisté internetové seznamce jí napíše Jeff. Velmi prapodivný profesor s velmi vytříbeným vkusem. Jeho poznávací znamení? Barevné oblečení. A především červené kalhoty.


"Dokud budu žít, uslyším zpěv vodopádů, ptáků a větru. Dělám tlumočníka skalám, učím se jazyku záplav, bouří a lavin. Vím přesně, kde si včely staví úl v trávovníku, a jdu přímo k místu, kde roste ve voňavých polosuchých trsech divoký rozmarýn. Neumím však nikomu vysvětlit cestu k nejbližší benzínové pumpě, a to hlavně proto, že jsem se nikdy neunavoval učením se základním světovým stranám." 

Dohodli se a vyrazili. Sami. Bez všelijakých zavazadel. Jen s tím, co se jim vešlo do kapes. První cesta vedla do Istanbulu. Dalšími zeměmi je například Řecko, Anglie nebo Chorvatsko. Zdá se to bláznivé že? Projet za tři týdny osm zemí téměř bez věcí, které denně potřebujete k životu. A přesto to dopadlo báječně.


Do tohoto příběhu jsem se zamilovala. Absolutně. A okamžitě. Je to přesně ten typ cestování, po kterém toužím celý život (až na to jedno oblečení. Já bych potřebovala minimálně dvoje . Ha. Ha) . Romantika a láska, která prostupuje celým příběhem, je ... nádherná.Je úplně jiná než v ostatních knihách. Jiná, než v typických románech s typickou rovnicí " Holka + Kluk = Láska".

Mým snem bylo vždy vycestovat. Stopem. S krosnou na zádech. A v pohorkách. A tato kniha mi můj sen nabízí alespoň na papíře (a ano. Vzhledem k tomu, že jsem hrozný poseroutka si o něm radši čtu).  Ovšem bez té krosny. Spát ve stanu. Nebo pod širákem. Podívat se kolem celého světa. Poznat spoustu nových míst.


Takže...
Pokud máte rádi dobrodružné knihy, avšak plné lásky, je to kniha přesně pro vás. Je krásná, milá a svým způsobem i jedinečná.


Komentáře

Oblíbené příspěvky