ZAVRŽENÝ


NÁZEV
: Zavržený
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Hush Hush
AUTOR:  Becca Fitzpatrick 
VYDÁNÍ: 2010  Egmont
POČET STRAN: 368 pevná/vázaná 

ANOTACE:
Patchovy oči připomínaly černé hvězdy.
Bral všechno a nedával nic. Ne že bych o něm chtěla vědět víc. Nelíbil se mi zvnějšku a pochybovala jsem, že by se mi zamlouvalo, co se skrývá uvnitř.
Tedy, to není úplně přesné. Zvnějšku se mi líbil hodně.
Dlouhé, silné paže, široká, uvolněná ramena a úsměv zpola hravý, zpola svůd
ný. Cítila jsem, že mě neodolatelně přitahuje, a sama sobě jsem přestávala rozumět.
Nora Greyová je svědomitá, chytrá a rozhodně nemá ráda riziko. Jenže se zamiluje do Patche a to je její první chyba. Patchova minulost je totiž všechno, jen ne nevinná. A nejlepší, co kdy udělal, bylo, že se zamiloval do Nory.
Seznámili se na hodině biologie a Nora chce jediné – držet se od něj co nejdál. Jenže jak se zdá, Patch je vždy o dva kroky napřed. Dívka na sobě cítí jeho pohled, i když Patch není nablízku. Cítí jeho přítomnost, i když je v pokoji sama. A když své okouzlení nedokáže déle tajit, vyjde najevo, kdo Patch ve skutečnosti je a proč ji vyhledal. A za všemi otázkami, které se dotýkají jeho minulosti, si Nora a Patch mohou navzájem položit jen jedinou: „Jak hluboko dokážeš padnout?“


Zavržený je jednou z mých nejoblíbenějších sérií téměř deset let. Čtu ji každý rok a každý rok jsem nadšená, jako by se mi knihy dostaly do rukou poprvé. 
Celá série začíná tím, že se Nora Greyová, hlavní hrdinka, setkává ve škole s klukem jménem Patch Cipriano. Patch je padlým andělem, který podle legendy (u které nikdo ve skutečnosti neví, jestli je pravdivá,či nikoliv a jestli je vůbec možné, aby něco takového dokázal) musí obětovat člověka, právě Noru,  aby se sám mohl stát lidskou bytostí. 
Poznávají se na hodině biologie a i když se od něj Nora snaží držet co nejdál, protože ten kluk má na čele napsáno to, že přitahuje problémy a sám je jedním velkým problémem, ale jak už to tak bývá, nedá jí spát, jeho černé oči ji téměř všude pronásledují, s Patchem se čirou náhodou potkává na spoustě různých míst. I tam, kde by ho vůbec nečekala. 
A i když Nora pozná, čím Patch doopravdy je a čím je ve skutečnosti ona. nehodlá se jen ta vzdát jejich vztahu, jejich lásky, toho co mají a určitě se nehodlá vzdát svého života. 

Nora je jednou z těch paličatých hlavních hrdinek, které se do všeho vrhají po hlavě a nehodlá se jen tak vzdát. Rozhodně to není nějaká ta "super-power" hlavní hrdinka, která by dokázala vydržet pod vodou několik hodin, pěstí rozbíjet kameny a zmasakrovat tucet chlapů na jednu hromadu. Ne. Je to obyčejná (nebo to si alespoň ze začátku knihy myslí) holka s neposednými vlasy, která má ve svém životě jasně daný řád a nepotřebuje nic jiného, než svou mámu a nejlepší kamarádku Vee Skyovou. 
Jedinou výtku, kterou k ní mám je obrovská nedůvěra právě k Patchovi. Chápu, že se jí snažil nejprve zabít, ale i když jí přiznal, že se do ní zamiloval a potřebuje jí ve svém životě, Nora na něj neustále útočila spoustou zbytečných otázek. A také možná trochu to, jak se do všeho vrhá po hlavě, udělá největší koniny, poté až začne přemýšlet a Patch jí musím vysekávat z malérů. 

Patch Cipriano je jejím pravým opakem. Je neuvěřitelně přitažlivý, jezdí na motorce, rád hraje poker a kulečník, chodí oblečený jen a pouze v černé barvě a navíc. Je to padlý anděl, který pouze po jednom. Stát se lidskou bytostí. A proto se musí zmocnit Nory, aby jí mohl obětovat a stát se člověkem. Jak už je všem asi jasné, do obyčejné Nory se zamiluje a dělá vše proto, aby přežila a on mohl být jenom s ní. Co na Patchovi absolutně zbožňuji je oslovení "andílku", kterou Noru často nazývá. Co mi na něm přijde trošku "ujeté" je ta jeho potřeba Noru sledovat na každém kroku (i když se jí snaží chránit a myslí to dobře z celého jeho "srdce"), není to trošku slídil a stalker? 



Aby to byla správná kniha, nechybí ani postava, která Noře leze na nervy a dělá jí ze života peklo. A tou postavou je Marcie Millarová, dokonale hubená a krásná potvora, jejíž rodina je tak bohatá, až je to odporné. S Norou se nenávidí snad od prvního stupně na základní škole a i když se jí Nora snaží natrhnout pozadí, Marcie má pořád navrch. 

Vee Skyová, Nořina nejlepší kamarádka, je jejím pravým opakem. Je společenská, pro každou srandu, nemá v životě žádný řád a každou chvilku se zamiluje do nějakého jiného kluka. Je to ta kamarádka, kterou tu druhou nenechá ve štychu a mám takový pocit, že takovou "nejku" by si přála každá holka. Ačkoliv je každou chvilku s jiným klukem a vždy je z něj celá pryč, pokaždé ji to přivede do nějaké průšvihu, ze kterého se poté dostává nákupy oblečení a kupou jídla ( i když se neustále snaží držet nějaké diety, stěžuje si na to, že je obézní a svádí to na těžké kosti). 
O existenci padlých andělů, Nefilech a peklu nemá nejmenší potuchy a Nora se cítí jako ta nejhorší osoba na světě, když jí o tom lže a pokaždé, když přijde na nějakou otázku týkající se právě tohoto světa, snaží se o vyhýbavou odpověď, která Vee tak úplně nestačí. 

Trošku mě na knize zarážel fakt, že když se Nora dozví, že Patch je padlým andělem a ona je také více, než obyčejný člověk, postaví se k tomu, jako by se to stávalo běžně a každému druhému na potkání. když jí někdo promlouval do duše neřešila, jestli jsou to halucinace a jestli není blázen a když třeba nastala situace a nedokázala si vybavit jeden jediný detail, zarazilo jí to, ale ne na dlouho a nějak moc. Ale chápu, že kniha si to vyžadovala, tak jsem k tomu také tak přistupovala. 

Ke konci příběhu nastává pro hlavní hrdiny problém a Nora má za patami zubatou. Jak už jsem zmiňovala na začátku, čtu knihu každý rok a každý rok se o Noru a její vztah s Patchem bojím. A každý rok si oddechnu, že to s nimi dopadne dobře a oni si na konci knihy padnou do náručí. 

Vztah mezi Norou a Patchem mi přišel absolutně jiný, než jsem kdy o nějakém četla. Z lásky se stává něco nového, hmotného, něco se pomalu objevující v pozadí. Láska, která hraničí s potřebou a závislostí. Láska procházející smrtí a nenávistí. Nejprve to vypadá jako klasická láska ze střední školy. Ale co když to tak není? Co když je to všechno úplně jinak, než se zdá? Je to láska, co zanechává stopu, pouhé peříčko, nebo dokonce i celá křídla. Dokáže se Patch vzdát všech svých snů, nebo se do "konce života" nechá bičovat od těch, co sedí na Božím trůnu? 
Tito dva mi ukázali to, že každý má někde své štěstí, i když se nejprve zdá skryté. 

Autorčin styl psaní je velmi, velmi čtivý, kniha se čte neuvěřitelně rychle a téměř sama. Je tajemná a tajemně i končí a člověk musí okamžitě sáhnout po druhém díle. Příběh není tak snadno prokouknutelný ( když nepočítám vztah mezi Norou a Patchem), autorka si pohrává s naší fantazií a tím, jak to celé asi dopadne. Kniha mi dodala vše, co jsem potřebovala - akčnost, skvělé iluze a děsiví lide,  záhady, přátelství, (konečně!) něco jiného, než jsou upíři a vlkodlaci, to neuvěřitelného tajemno kolem hlavního hrdiny u kterého až pomalu do konce nevíte, na které straně vlastně stojí a jestli tu Noru teda zabije, nebo ne, úžasné vygradování děje... Prostě všechno, co od dobré knihy žádám.
 Řekla bych, že příběh nadchne spíše holky, ale třeba se najde i nějaký kluk, který se do příběhu zamiluje. A mimochodem... viděli jste tu nádhernou a božskou obálku? 


Nejedná se o žádné veledílo na úrovni Pána prstenů, nebo jiných podobně báječných knih, ale o příjemnou oddechovku na jedno odpoledne. První polovina knihy je o tom, jak se seznamuje hlavní dvojice, mezi jiskřivosti a ohňostroji mezi nimi a ve druhé polovině přijde pořádná akce a napětí. Ačkoliv by vás první část mohla odradit, myslím si, že se na ono napětí vyplatí počkat. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky